Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
. . 6

 
Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση που μου απευθύνατε να χαιρετήσω την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου σας και λυπάμαι ειλικρινά που οι αυξημένες υποχρεώσεις μου δεν μου επιτρέπουν να ανταποκριθώ και να παρευρεθώ στη συνάντησή σας .

Θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές για τη συμβολή τους σε ένα πραγματικά επίκαιρο και πολυσύνθετο θέμα : τη δημιουργία πράσινων κτηρίων και αστικών κέντρων.

Για τη χώρα μας, η εφαρμογή κανόνων για την δημιουργία βιώσιμων κτηρίων και πόλεων δεν είναι μια απλή υποχρέωση που απορρέει από τη συμμετοχή μας στην ΕΕ. Είναι η αναγκαία συνθήκη για να επανεντάξουμε τις αρχές της βιοκλιματικής στη δόμηση ώστε να αντιμετωπίσουμε οριστικά το φαινόμενο των “άρρωστων” κτηρίων και πόλεων που προκλήθηκε μεταπολεμικά από το άναρχο και αυθαίρετο μοντέλο δόμησης. Ένα μοντέλο που, δυστυχώς, δεν περιορίστηκε μόνο στην Αθήνα και στις μεγάλες πόλεις, αλλά αναπαράχθηκε και στην περιφέρεια γενικότερα. Με αυτόν τον τρόπο ακυρώθηκε στην πράξη η σοφία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που με απλά, σχεδόν ευτελή μέσα και υλικά, είχε φτάσει σε κορυφαία επίπεδα βιοκλιματικής οργάνωσης κτηρίων και ολόκληρων οικισμών.   

Μια σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όπως ο νέος Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων, η αναθεώρηση του ΓΟΚ κ.λ.π, προωθούν συστηματικά την αρχή της πράσινης δόμησης. Γι’ αυτό, άλλωστε, και από την πλευρά μου, στηρίζω την πρωτοβουλία σας και πιστεύω ότι –με τις εισηγήσεις των αξιόλογων ομιλητών που συμμετέχουν και με τα πορίσματα που θα προκύψουν - θα συμβάλετε στη διάδοση της πληροφόρησης, αλλά και στην προώθηση για ευρεία εφαρμογή των αρχών της οικολογικής δόμησης, η οποία αποτελεί σήμερα μια από της προτεραιότητες για την επίτευξη της Πράσινης Ανάπτυξης στην χώρα μας.


Σας εύχομαι κάθε επιτυχία,
Νίκος Σηφουνάκης